Probabil că nu există acțiune de control a poliției la care să nu se revolte cel puțin un șofer pentru că ar fi fost tras pe dreapta fără motiv. Dacă nu încalci nicio regulă de circulație, este legal să fii oprit de poliție?
Sunt destul de mulți oameni care consideră că nu e legal ca polițistul să te controleze decât dacă ai încălcat legea.
Iar dacă ești, de exemplu, un șofer model și circuli regulamentar, nu ar exista, practic, niciun motiv să fii oprit pentru control.
Unele abateri rutiere pot fi constatate din afara mașinii. De exemplu, depășirea limitei de viteză se stabilește cu ajutorul radarelor, când vehiculul se află în mișcare.
Dar, dacă șoferul a consumat droguri sau alcool, nu poate fi stabilit decât în urma unui control amănunțit. De asemenea, identitatea șoferului și a pasagerului poate fi verificată doar oprind vehiculul.
Și, desigur, respectarea normelor de poluare poate fi verificată prin control de specialitate pe loc, nu în mers.
De aceea, legea permite polițistului să oprească orice mașină, fie și pentru o verificare de rutină. Deci, este legal să fii oprit de poliție, chiar dacă, în primă instanță, nu ai încălcat nicio lege de circulație.
Atunci când e oprit de poliție, șoferul este obligat să-i prezinte agentului constatator mai multe documente:
Dar, conducătorul auto are și o serie de drepturi atunci când e oprit pentru control:
Conform legii, polițistul e obligat să se prezinte, folosind numele și gradul atunci când oprește un șofer. Dacă e în civil, atunci are și obligația de a prezenta legitimația sau insigna.
De asemenea, trebuie să transmită șoferului motivul opririi, dar poate să o facă și după întocmirea procesului verbal.
Șoferii care au o nemulțumire față de faptele consemnate în procesul verbal, pot face mențiuni. De asemenea, pot refuza semnarea documentului întocmit de polițist, caz în care sancțiunea va fi transmisă prin poștă.
În plus, șoferul poate înregistra audio și video modul în care este efectuat controlul de către echipajul de poliție. Dar numai dacă prin asta nu împiedică desfășurarea acțiunii.
Șoferii pot solicita direct recoltarea de probe biologice, dacă nu vor să sufle în etilotest sau să facă testul antidrog rapid. Însă. cei care refuză testarea de sânge comit o infracțiune și vor ajunge la închisoare. Pedeapsa este cu executare, în 1 și 5 ani de detenție.